De Poedel

Over de fysiek en het karakter. En de veelzijdigheid voor wat betreft de inzetbaarheid van poedels voor sport en werk.

De fysiek (bouw) van de poedel

Poedels zijn er in vier maten:

 • standaard (groot) 45-60 cm,
 • middenslag 35-45 cm,
 • dwerg 28-35 cm,
 • toy 25-28 cm.

En in vijf éénkleurige varianten: Zwart, Bruin, Grijs, Wit en Abrikoos

De Poedel is een wendbaar, atletisch en sierlijk ras.

Een fijn karakter

Deze honden worden beschouwd als een van de meest intuïtieve, attente en intelligentste rassen.
Levendig, slim en speels. Ze hebben een enorm gevoel voor humor en een echte liefde voor het leven. Poedels vallen op door elegantie en waardigheid.

Als een van de populairste rassen, is de Poedel loyaal en diep toegewijd aan zijn eigenaar en familie. Ze gedijen op menselijk gezelschap en zijn extreem gevoelig voor stemmingen en emoties van de baas. De Poedel kan zich erg hechten aan een bepaald familielid soms kan dit zelfs lijden tot verlatingsangst.

Poedels houden van gezelligheid, balspelletjes en apporteren zijn favoriete bezigheden, voor een wandeling zijn ze altijd in of het nu strand, bos of de stad is, samen met de baas opstap, is altijd feest.

Pups en fokkers van Poedels...

Voor poedelpuppies, fokkers en zelfs herplaatsers heeft de Nederlandse Poedelclub een aparte website.
Dus als u op zoek bent naar een fokker, gezonde pup of een herplaatser? Klik dan snel op onderstaande knop!

Een sportieve hond

Poedels vinden het heerlijk om te werken met en voor hun baas maar ook in diverse sporten kunt u met uw poedels goed voor de dag komen:

 • Behendigheid / agility,
 • Flyball,
 • Breitensport,
 • Gedrag en Gehoorzaamheid,
 • Jagen,
 • Reddingswerk,
 • Doggydance,
 • Speurwerk

In al deze sporten kunt en zult u poedels in diverse maten en variëteiten aantreffen. Om deel te nemen met uw poedel kunt u zich bij de betreffende verenigingen aanmelden.

Poedels aan het werk

De oorsprong van de poedel ligt in Frankrijk, daar wordt hij Caniche genoemd. Welke naam afgeleid is van het Franse woord canard, wat eend betekent. Wellicht stamt de poedel af van de Barbet. Een oud Frans ras dat werd gebruikt bij de eenden jacht. Met name de zachte beet maakt hem bijzonder geschikt om het waterwild ongeschonden voor te brengen.

De poedel wordt tegenwoordig ook regelmatig opgeleid als hulphond voor mensen met een handicap. Dankzij zijn meer dan gemiddelde intelligentie en activiteit wil dit ras graag werken en leert hij razendsnel nieuwe vaardigheden aan.

Herders en labradors worden vaak gebruikt als blindengeleidehond of hulphond. Maar de poedel doet het in de praktijk vaak zelfs beter. Ook gezien het feit dat mensen met poedels in de buurt vaak minder of geen last van allergieën hebben welke bij andere rassen wel voorkomen.

Daarnaast worden poedels ook gebruikt als hulp bij de begeleiding van geestelijk gehandicapten, autisten en psychiatrische patiënten.

Algemene informatie

Nederlandse Poedelclub

Inschrijving KvK: 40342397

info@PoedelClub.nl

Development & Copyright by Art. Power, CCA Webdevelopment. All rights reserved.